Benieuwd of een keuken in parallelopstelling bij u past? Dat hangt onder meer af van de ruimte die u ervoor beschikbaar heeft. Parallelkeukens lenen zich namelijk vooral voor kleinere ruimtes. In oudere huizen komen we deze keukenopstelling dan ook vaak tegen. Zoals in jaren ’30 woningen, die nog niet de open indeling hebben die we tegenwoordig veel zien. Maar ook moderne huizen met een uitbouw zijn bijzonder geschikt voor de parallelopstelling.
Uw keuken in parallelopstelling
Een keuken in parallelopstelling bestaat uit twee elementen die recht tegenover elkaar (parallel) in een keukenruimte zijn geplaatst. De parallelkeuken wordt daarom ook wel een lineaire opstelling of dubbelwandige keuken genoemd. In tegenstelling tot een keuken met een (kook)eiland, staan beide elementen van een parallelopstelling met de rug tegen een wand.
Hoe minder afstand u hoeft af te leggen in uw keuken, hoe efficiënter u te werk kunt gaan. In een parallelopstelling heeft u altijd alles binnen handbereik. Met een paar stappen of slechts een halve draai, vindt u al wat u nodig heeft. Daarnaast kunt u een parallelopstelling op verschillende manieren indelen. Zo is het mogelijk om aan beide zijden onderkasten met een werkblad te plaatsen, om zoveel mogelijk werkruimte te creëren. Echter, u kunt ook kiezen voor een hoge kastenwand met veel opbergruimte én waar u uw inbouwapparatuur mooi in wegwerkt.
Waar moet u op letten bij een parallelopstelling?
Houd bij het samenstellen van een keuken in parallelopstelling rekening met de ruimte tussen de twee keukenblokken. Deze ruimte mag niet te groot maar ook zeker niet te klein zijn. Wij adviseren om een gangpad van minimaal 1.20 meter aan te houden tussen de elementen van een parallelkeuken. Voldoende beweegruimte is immers belangrijk voor een optimaal kookcomfort. Bovendien behoudt u zo voldoende ruimte om de tegenover elkaar gepositioneerde keukenkasten en laden tegelijk te openen. Handig, bijvoorbeeld wanneer u de schone vaat direct vanuit uw vaatwasser in de kastenwand ertegenover wilt inruimen!
U heeft geen hele grote keukenruimte nodig om een parallelopstelling te realiseren. Als de ruimte te groot is, bevinden de twee keukenblokken zich namelijk te ver uit elkaar. U moet langere loopafstanden afleggen en dan is de parallelkeuken niet langer de meest efficiënte keuze. Een hoekkeuken of keuken met (kook)eiland komt dan beter tot zijn recht.