Keukens met kookeiland

Het middelpunt van culinaire inspanningen, ontmoeting en design

Bent u ook zo gecharmeerd van keukens met een kookeiland? Dat is niet zo gek, want deze keukenopstelling vormt het middelpunt van culinaire inspanningen, ontmoeting én design. Dat maakt een keuken met kookeiland vaak één van de favoriete plekken in huis.

Keukens met een kookeiland

De keukenopstelling bestaat uit twee delen, namelijk een keukenmeubel tegen de wand en een losstaand keukenmeubel; het eiland. Het eiland is voorzien van een kookplaat en daarom wordt het een kookeiland genoemd. Keukens met een kookeiland vormen de ideale keukenopstelling voor kookliefhebbers. De ruime opzet van de keukenopstelling zorgt namelijk voor voldoende werk- en beweegruimte. Het kookeiland verbindt u tijdens het koken met uw gasten in de eet- of woonkamer. Het is zelfs mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te kokkerelen.

Keuken met kookeiland

Keuken met een kookeiland

Keuken met een kookeiland detailfoto

Een keuken met kookeiland in uw huis?

Niet iedere ruimte is geschikt voor een keuken met kookeiland. Daarom is het belangrijk om u goed te laten adviseren door een vakkundige keukenspecialist. Om een praktische indeling te kunnen realiseren, waarin u tevens voldoende beweegruimte heeft, is een minimale keukenoppervlakte van 20 m2 nodig. Indien u minder keukenruimte beschikbaar heeft, kunt u uw kostbare ruimte beter op een andere manier benutten. Een rechte keuken biedt dan bijvoorbeeld uitkomst.

Heeft u wel voldoende ruimte voor een keuken met kookeiland? Dan kunt u met deze keukenopstelling juist een mooie, exclusieve uitstraling realiseren.

 

Varianten van keukens met een kookeiland

Geen enkele keukenopstelling is zo veelzijdig als een keuken met kookeiland. Er bestaan dan ook veel varianten op deze opstelling:

  • Keukens met een spoeleiland: als het eiland voorzien is van een keukenkraan en spoelbak (spoelzone) in plaats van een kookzone, wordt het een spoeleiland genoemd.
  • Keukens met een keukeneiland: als het eiland vrij is van zowel een spoel- als kookzone wordt het een keukeneiland genoemd. Keukens met een keukeneiland bieden een groot werkoppervlak en veel extra kast- en opbergruimte.
  • Keukens met een schiereiland: in tegenstelling tot een losstaand keukeneiland, grenst een schiereiland met een zijde aan een wand of aan het keukenmeubel dat tegen de wand staat. Net als een losstaand eiland, kan in schiereiland een spoel- of kookzone worden geplaatst.
  • Kook-, spoel-, of keukeneiland met bar: als het (schier)eiland voorzien is van een geïntegreerd zitgedeelte, wordt het een eiland met bar genoemd. Uw gezinsleden kunnen hier gezellig aanschuiven terwijl u het eten voorbereidt.

Elba gewassen eiken Keller

Een keuken met kookeiland inrichten: do's en don'ts

Keukens met een kookeiland hebben niet alleen een mooie, ruime kookzone, maar bieden ook veel extra kastruimte. Daar wilt u natuurlijk optimaal gebruik van maken. Maar hoe? Dat begint bij een optimale verdeling van de zogenaamde keukendriehoek. Door een slimme (driehoeks)indeling tussen de kookzone, spoelzone en de koelkast, creëert u de ideale werkplek. Geen enkele keukenruimte is hetzelfde. Kies daarom nooit voor een standaard keukenopstelling, maar laat u adviseren hoe u de werkdriehoek het best in uw persoonlijke keuken kunt toepassen. Hierna is het van belang om de kastruimte van de drie werkzones efficiënt in te richten.

Maak uw keuken met kookeiland nog persoonlijker

123

123

123

Spoelzone

Een vaatdoek en afwasmiddelen geven uw keuken een rommelig gezicht. Keller adviseert daarom om onder de spoelbak een korvenkast in te richten, voorzien van een U-vormige binnenlade. Deze binnenlade maakt optimaal gebruik van de ruimte onder de spoelbak. Bovendien kunt u hier uw vaatdoek en afwasmiddelen kwijt. Zo heeft u uw afwasspullen binnen handbereik, precies waar u ze nodig heeft. In de korvenkast heeft u bijvoorbeeld ruimte voor afvalemmers. Ideaal als u uw afval vast wilt scheiden.

Kookzone

Het efficiënt opbergen van uw potten en pannen kan een hele uitdaging zijn. Diepe korven bieden uitkomst! Alle laden en korven zijn bij Keller volledig uittrekbaar, waardoor u in één oogopslag zicht heeft op de complete inhoud ervan. U hoeft geen pannen aan de kant te schuiven, om het achterste exemplaar te bereiken. De korven zijn standaard voorzien van een handige antislip inlegmat en mooie glazen zijdevulling. Uw keuken is dus niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen. Met een extra binnenlade kunt u ook uw kookgerei als spatels, pollepels en garde netjes opbergen.

Koelkast

De meest comfortabele hoogte van uw koelkast kunt u bepalen door het middelpunt van de koelkast ter hoogte van het werkblad te plaatsen. U kunt gemakkelijk bij uw etenswaren, zonder onnodig bukken of strekken. Heeft een losse koelkast uw voorkeur? Richt deze dan slim in. Welke producten gebruikt u voortdurend, regelmatig of slechts zelden in uw keuken? Plaats de producten die u vaak gebruikt op de best bereikbare plaats en items die u zelden nodig heeft op de onderste plank. Deze tip geldt overigens ook voor voorraadkasten waar u ongekoelde etenswaren bewaart.

Hoekkeuken in romantische boerderijsfeer, landelijke woonstijl

Hoekkeuken houten keukenfront

Een keuken met kookeiland volgens uw smaak

Een kookeiland is een sfeerbepalend designelement, waar u uw persoonlijke smaak volledig in kunt laten terugkomen. Heeft u een modern interieur? Met strakke en minimalistische elementen trekt u de moderne stijl moeiteloos in uw keuken en kookeiland door. Kies voor een greeploos keuken-design, om het minimalistische karakter te benadrukken. Ook het gebruik van sobere kleuren of materialen als (hoogglans) kunststof en chroom zijn kenmerkend voor de moderne woonstijl. Met hoogglans witte keukenfronten past u dit eenvoudig in uw keuken toe. Chromen keukenaccessoires maken het geheel compleet. Het resultaat is een mooie keuken, volledig in het verlengde van uw interieur.

De laatste trends in uw keuken met kookeiland

Naast onze favoriete woonstijl, beïnvloeden trends wat we op dit moment leuk vinden. Bent u gecharmeerd van de woontrend Scandinavisch design? Met een paar simpele elementen, zoals koele pasteltinten tegen de wanden, geeft u uw keuken met kookeiland al een Scandinavische sfeer. Ook natuurlijke elementen, zoals houten keukenkasten en groene planten, accentueren de trendy Scandinavische stijl. Bovendien krijgt uw keuken en kookeiland hierdoor een warmere uitstraling. Ideaal als u de balans zoekt tussen een strakke én warme look voor uw persoonlijke keuken.

 

Hoekkeuken in romantische boerderijsfeer, landelijke woonstijl

Hoekkeuken houten keukenfront

Hoekkeuken composietsteen werkblad en apparatuur

Maak uw keuken met kookeiland nog persoonlijker

U wilt niet alleen een mooie keuken, maar ook een keuken die past bij uw persoonlijke (leef)situatie. Heeft u kleine kinderen? Dan passen ultra matte keukenfronten perfect in uw persoonlijke keuken. Het extreem matte oppervlak voelt namelijk niet alleen fluweelzacht (soft touch) aan maar is ook nog eens fingerprintproof. En wilt u graag een greeploos kookeiland in uw keuken? Dan kunt u de greeplijsten zonder meerprijs in uw favoriete kleur laten uitvoeren. Zo geeft u uw keuken en kookeiland een subtiele personal touch,

Een keuken met kookeiland binnen uw budget

Met het veelzijdige assortiment van Keller Keukens is het altijd mogelijk is om binnen uw budget een persoonlijke droomkeuken te realiseren. Heeft u uw droomkeuken al in gedachten? Dan zijn er meerdere materialen en afwerkingen die daarbij passen, zónder concessies te doen aan de sfeer en uitstraling van de keuken. Wilt u bijvoorbeeld graag een hoogglans gelakte keuken en kookeiland? Door uw keukenfronten uit te voeren in hoogglans kunststof in plaats van hoogglanslak, verlaagt u het prijskaartje van uw keuken en realiseert u toch die perfecte glansgraad. En wilt u graag hypermoderne werkbladafzuiging in plaats van een afzuigkap boven uw kookeiland? Dat kan, maar dat kost iets meer.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een mooie keuken met kookeiland bij u thuis?

Vraag onze keukenbrochure aan voor meer inspiratie of bezoek één van onze Keller keukenspecialisten voor persoonlijk advies.

 

Ontvang onze brochure
Ontvang onze nieuwsbrief