Als eerste in de branche produceert de DKG Groep, het moederbedrijf van Keller Keukens, sinds 2017 CO2– neutraal. Tijd voor een volgende stap. DKG wil de komende jaren klimaatpositief worden en doet dit o.a. door samen te werken met lokale ‘koolstofboeren’.
Steeds meer bedrijven zien de noodzaak tot een klimaatpositieve bedrijfsvoering. Dat kan zelden in één keer volledig. Compensatie van onvermijdbare CO2-uitstoot kan een overgangsmaatregel zijn. Compensatie vindt vaak ver van huis plaats. Zo steunt DKG herbebossingsprojecten in Zuid-Amerika en windmolenparken in India.
DKG Groep onderzoekt continu nieuwe mogelijkheden waaronder samenwerking met partners in de keten en deelname aan lokale initiatieven. Toen de MVO-werkgroep hoorde van het Go2Positive – Carbon Farming project van ZLTO waren zij snel overtuigd. Met dit project wordt aangetoond dat de koolstofkringloop ook lokaal gerealiseerd kan worden. Door samenwerking met lokale boeren en met zichtbaar resultaat voor de directe omgeving.
"We willen als eerste keukenleverancier klimaatpositief worden en zijn hiervoor een route aan het uitstippelen. Toen we meer te weten kwamen over de mogelijkheid tot een regionale samenwerking met koolstofboeren, waren we snel overtuigd! Het past niet alleen bij onze duurzame ambities, maar ook bij onze oer-Hollandse organisatie om een samenwerking juist met agrariërs uit de regio aan te gaan en samen onze schouders eronder te zetten."
Bart Meeuwsen, Commercieel Directeur B2B bij DKG Groep
Hoe werkt het?
Als een van de weinige sectoren kan de land- en tuinbouw CO2 uit de atmosfeer halen en langdurig vastleggen in de bodem om op die manier een bijdrage te leveren aan het koelen van de aarde. Dit werkt doordat planten en gewassen op het land CO2 uit de lucht omzetten naar koolstof.
Naast CO2-binding zijn er nog extra voordelen: de biodiversiteit neemt toe en de landbouw is weerbaarder tegen klimaatextremen. Bedrijven kunnen investeren in deze duurzame bodemmaatregelen, en zo hun CO2-uitstoot (lokaal!) compenseren.
Samen met boeren uit de regio werken aan een beter klimaat
De komende vijf jaar gaan twee ‘koolstofboeren’ met land binnen een straal van 15 kilometer van DKG in Bergen op Zoom aan het werk. Ze ontvangen een financiële vergoeding per gemeten ton vastgelegde koolstof en worden begeleid door experts in hun weg naar een optimaal resultaat. Elk jaar leggen de boeren 30 ton CO2 vast met behulp van de bijdrage van DKG. Dit betekent dat in 5 jaar tijd maar liefst 150 ton CO2 wordt vastgelegd in de bodem, dat normaal in de lucht zou blijven hangen. Ter vergelijking: dit zijn 390 enkele vluchten van Amsterdam naar Rome. Met behulp van (bodem)metingen en jaarlijkse rapportages monitort ZLTO de voortgang.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, MVO in het kort, is voor Keller Keukens een belangrijk speerpunt. Onze activiteiten als bedrijf hebben effect op mens en milieu. Daar willen wij verantwoordelijkheid voor nemen, en bewuste keuzes maken om een goede balans te bereiken tussen People, Planet en Profit.