Hoe stelt u een landelijke keuken samen? Net als in een landelijk interieur, staat in een landelijke keuken het buitenleven, nostalgie en handwerk centraal. Er zijn diverse modellen, kleuren en materialen waarmee u de rustieke sfeer eenvoudig in uw keuken toepast. Lees hier 4 handige tips voor het samenstellen van uw landelijke keuken!

1. Gebruik natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen als hout, steen, katoen en riet zijn kenmerkend voor een landelijke interieur. Door soortgelijke materialen in uw keuken toe te passen, creëert u ook hier een landelijke sfeer. Wat vindt u bijvoorbeeld van houten keukenfronten? Grof stoer hout met noesten accentueert een warme, landelijke uitstraling. Bovendien kunt u houten keukenfronten laten voorzien van een natuurlijke beits voor een authentieke look. Of kies voor een stenen werkblad. Een natuurstenen blad is duurzaam en uniek, want geen blad is hetzelfde. Een composietstenen werkblad heeft een vergelijkbare uitstraling maar is harder en minder poreus waardoor het makkelijker te onderhouden is.

Houtlook keukenfronten zijn haast niet van echt hout te onderscheiden. Zo creëert u de natuurlijke look en feel van houten fronten, maar dan voor een zachtere prijs.

2. Kies een kader- of gegroefd model

Kadermodellen hebben een rustieke uitstraling en worden daarom vaak toegepast in een landelijk keukenontwerp. Er bestaan strakke kadermodellen maar ook kadermodellen met sierlijke freesranden. Ideaal als u de landelijke ambiance extra wilt benadrukken. Naast kadermodellen passen ook gegroefde fronten perfect in uw landelijke keuken. Het assortiment van Keller omvat keukenfronten met een groef in het midden, maar ook met groeven om elke 10, 15 of 20 centimeter. Zowel de kader- als gegroefde modellen kunnen afgewerkt worden in meer dan 1950 structuur-, zijdeglans- of hoogglanslakken. Er is dus altijd een model dat bij uw persoonlijke smaak past.

Houten, gegroefde keukenfronten en bovenkasten met glasdeuren creëren een romantische, landelijke boerderijsfeer in uw keuken.

3. Ga voor landelijke keukengrepen

Landelijke keukens worden steeds moderner, dus het is zeker niet meer ongebruikelijk om een greeploze, landelijke keuken samen te stellen. Toch lenen keukengrepen zich bij uitstek om uw favoriete keukenstijl extra te benadrukken. Een grote handgreep geeft uw landelijke keuken een robuuste uitstraling. Kleinere grepen of knoppen bieden juist een nostalgisch detail.

Keukenapparatuur is een belangrijk aspect in uw keuken. In landelijke keukens vormen grote fornuizen vaak een eyecatcher. Karakteristieke handgrepen geven de keuken een landelijke touch.

4. Voeg karakteristieke items toe

Met karakteristieke items maakt u uw landelijke keuken compleet. Neem bijvoorbeeld bovenkasten met glasdeuren om die romantische boerderijsfeer in uw keuken te verwezenlijken. Of kies voor een vrijstaand fornuis als échte eyecatcher. Om uw landelijke keuken echt persoonlijk te maken, kunt u deze met uw favoriete accessoires aankleden. Uitstraling valt of staat immers met oog voor detail. Zo geven (eigengemaakte) kussens en plaids de ruimte sfeer en warmte. En keukenaccessoires als glazen melkkannen, porseleinen kruiken en sierlijk bewerkte serviezen halen die typerende, landelijke sfeer in huis.

Het geprofileerde kadermodel geeft deze keuken een landelijke uitstraling. Met kleine details, zoals decoratieve randlijsten en de opvallende keramische spoelbak is de landelijke stijl geaccentueerd.